2017/03/07

Virslis copfok - újra

Újra felkerül a recept, na nem azért, mert javítanom kellett rajta, hanem azért, mert Aninál játék van, melynek keretén belül újra feltesszük a kedvenc, általunk készített étel fényképét. 
Nehéz a választás, számos képhez kötődöm valamilyen szinten, de talán ez az, ami fotós-szemmel sem csúnya.

Hozzávalók:
- 2,4 dl tej
- 1,5 csapott evőkanál cukor
- 20 gramm élesztő (friss élesztőből)
- 43 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 0,85 dl olaj
A tetejére:
- 4 darab virsli
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej

Elkészítés:
A 2,4 dl tejet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és meleg helyen letakarva felfuttatom 15-20 perc alatt.
A liszthez hozzáadom az egész tojást, a sót és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Liszt ,,igény esetén" adható hozzá. Akkor jó, ha nem ragad rá a kezünkre. Ha összeáll a tészta letakarom és másfél órát hagyom kelni. 
Ha megkelt a tészta lisztezett felületen átgyúrom és 8 egyenlő részre osztom, majd minden részből golyókat formálok és 10 percig pihentetem így a tésztát.


A 10 perc letelte után minden golyót három egyenlőre részre vágok és minden darabot kisodrok. Nem kell teljesen szabályosnak lenniük, az a fontos, hogy nagyjából egyforma hosszúak legyenek. 


A három ,,sodronyt" mint a hajat összefonom és sütőpapírral lefedett tepsibe teszem.


Ha készen vannak a fonások vékony karikákra vágott virsliket rakok rá. Picit oda is lehet nyomni, hogy biztosan ott maradjanak.



Ha készen vannak a copfok további 20 percig kelesztem őket, majd lekenem a tej és tojás sárgájának keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm őket 18-20 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Majonéz vagy ketchup nyomható rá vagy akár savanyúsággal is fogyasztható.

Így készült:



Tipp:
Fóliába csomagolva 2-3 három napig is elállnak az előre font copfok, csak arra kell figyelni, hogy a második naptól már rácson kell sütni, mert a sütőpapírra ragad. Állagra viszont ugyanolyan omlós és puha marad mint az első napon volt.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 és fél - 3 óra
Adag: 8 fonat, egyszerre 1 elég laktató
Mosogatnivaló: közepes



A receptet Zamat és lllat honlapján találtam: http://zamatesillat.blogspot.hu/2011/08/virslis-copfok.html

No comments:

Post a Comment