2016/11/19

Narancskrémleves

Hozzávalók:
- 3 narancs
- fél lime vagy citrom
- 1 dl narancslikőr (elhagyható)
- 10 dkg cukor
- 1 l dobozos narancslé
- 4 szem szegfűszeg
- fél ujjnyi fahéjrúd
- 4 tojás
- 1 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só

Elkészítés:
A narancsokat és a limeot alaposan megmosom. A narancsokat meghámozom úgy, hogy a fehér részét is leszedem róla. Gerezdekre szedem, és lehúzom a hártyát a gerezdekről. Ez a legutálatosabb része a dolognak, de tényleg érdemes leszedni a hártyát, úgy kellemesebb lesz a fogyasztása. A megtisztított gerezdekre öntöm a likőrt, és állni hagyom.
Egy lábasba öntöm a cukrot, picit hevítem, majd ráöntöm a kicsavart lime levét és az 1 liter narancslevét. A kifacsart limeról levágok pár darab héjat (a fehér részét próbálom elkerülni) és a szegfűszegekkel és a fahéjjal, együtt egy teatojásba teszem, majd így, ahogy van beleteszem a lábasba. Egy csipet sóval ízesítem, majd lassú forralással főzöm 5 percig. Ez idő elteltével elkeverem, hogy maradéktalanul feloldódjon a cukor, majd elzárom a lángot, és 10 percig állni hagyom.
Míg áll, szétválasztom a tojások fehérjét, és sárgáját. A sárgájákat félreteszem, a fehérjét egy csipet sóval, és egy zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verem.
Kiveszem a lábasból a teatojást, lángot gyújtok alatta, majd ha ismét elkezd forrni, alacsonyra veszem a lángot, és evőkanalanként elkezdem beleszaggatni a tojáshabot, és mint a madártejnél, kifőzöm. Nem érdemes teletömni a lábast habbal, mert megnő, aztán nézegethetek. Egyszerre csak 3-4 evőkanálnyi habot adok neki, majd ha látom, hogy megnőtt, akkor megfordítom, és úgy is főzöm nagyjából fél percet. Egy lyukacsos szedőkanállal kiveszem a habokat, tálba teszem, és így járok el addig, míg el nem fogy a tojáshab.
Ha minden hab főve átkerült egy másik tálba, a tojások sárgájához keverem az 1 dl tejszínt, és a kézi habverő segítségével a lábasban melegedő narancsléhez öntöm, a levest folyamatosan kevergetve. Ha kész van elzárom a lángot, hozzáöntöm a leveshez a Triple Sec-es narancsdarabokat, és a habbal együtt tálalom. Sajnos a tojás sárgája miatt nem melegíthető a leves, úgyhogy vendégség esetén érdemes tálalás előtt hozzáadni a tojás sárgáját, illetve másnapi fogyasztás esetén kivenni a hűtőből, hogy ehetőre melegedjen szobahőmérsékleten.

Így készült:




Tipp:
A Triple Sec likőr természetesen kihagyható belőle, de ha nem eszik belőle gyerek, és ha amúgy nincs probléma az alkohollal, nem érdemes kihagyni.


Nehézség: könnyű, csak macerás
Idő: kb. 1 óra
Adag: 4-5
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment