2012/12/21

Zserbós beigli

Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1-1 tojás (egy a tésztába egy a lekenéshez)
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- egy csipet só

A töltelékhez:
- 15-20 dkg baracklekvár
- 10 dkg cukros darált dió (10 dkg dió + 3 teáskanál cukor darálva)
- 10 dkg csokoládé
- rumaroma 

Elkészítés:
A tejet langyosra melegítem, hozzáteszem az egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és húsz percre meleg helyre teszem.
A lisztet összedolgozom a vajjal (10 másodpercnyi mikró nem árt neki, és könnyebb vele dolgozni) hozzáadom a porcukrot, egy tojást, egy csipet sót, és a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrom.. Letakarva fél órát pihentetem.
Eközben elkészítem a tölteléket. 3 teáskanál cukrot és 10 dkg diót porrá darálok, és elkeverem a 15-20 dkg rumaromával ízesített lekvárral. Azért nem lehet pontosan megadni, mert nem mindegyik lekvár egyformán folyós, úgyhogy első körben ne legyen 15 dekánál több! A csokoládét lereszelem, és ezzel lehet kenhető, de kicsit sűrűbb állagúvá keverni. Ha túl sűrű, vagy túl folyékony, nyugodtan mehet még bele egy kis lekvár, vagy dió és/vagy reszelt csokoládé. 
A tésztát lisztezett pulton kinyújtom, rákenem a lekváros-diós-csokis krémet, és szorosan összetekerem. A tetejét lekenem egy tojás sárgájával, és villával mélyen megszúrom pár helyen.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 35-40 percig sütöm közepes magasságban. Ha kész, hagyni kell hűlni, és vágható.

Tipp:
Az eredeti recept 20 deka aszalt barackot áztat narancslikőrbe, és úgy turmixolja össze, de egyszerűbb megoldás volt egyből lekvárt rakni bele, mert a turmixolásból is lekvár lesz.

Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 óra mindennel együtt
Adag: 1 rúd beigli
Mosogatnivaló: közepes


Az eredeti - módosításra szorult - recept itt található: http://www.nosalty.hu/recept/zserbos-bejgli-bejgli-7

No comments:

Post a Comment